Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μέτωπο κατά φασισμού - λιτότητας από το ΚΕΑ




Ένα αποφασιστικό βήμα μπρος, στην κατεύθυνση της συγκρότησης πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας και του φασισμού στην Ευρώπη, γίνεται αυτές τις ώρες στη Μαδρίτη, στο 4ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι εργασίες του οποίου θα κορυφωθούν με την επικύρωση της ευρω-υποψηφιότητας Τσίπρα. Επιλογή, άλλωστε, στον βαθμό που προέρχεται από χώρα του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, που τόσο βάναυσα έχει πληγεί από τα Μνημόνια, έρχεται ακριβώς να ενισχύσει την αντιπαράθεση με τις πολιτικές αυτές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ειδικότερα "ότι η τιμητική για την Ελλάδα υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ενισχύει την προσπάθεια αυτή, καθώς η ελληνική κοινωνία υφίσταται με τον πλέον ακραίο τρόπο τα δεινά της λιτότητας. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς", όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Παράλληλα, το συνέδριο του ΚΕΑ καταδεικνύει με σαφήνεια, για μια ακόμη φορά, ότι σήμερα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς που, από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλουν την καταστροφική λιτότητα, την εφιαλτική ανεργία και την εμβάθυνση των δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο κεντρικός στόχος που θέτει το ΚΕΑ είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, το ΚΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ώστε να αναχαιτιστεί η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας.

Τέλος, αναφορικά με το δημόσιο χρέος, "το εισηγητικό κείμενο για το συνέδριο του ΚΕΑ αναφέρεται στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου τμήματος του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης, τίθεται ο όρος της ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου